Alba Centru: 0258 811 603Alba Bucovinei: 0258 833 296Aiud: 0258 863 155

Vreau să știu dacă am anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Ce tip de test să fac? Explicațiile unui medic de laborator

Globally incubate standards compliant channels before scalable benefits. Quickly disseminate superior deliverables whereas web-enabled applications.

Vreau să știu dacă am anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Ce tip de test să fac? Explicațiile unui medic de laborator

22 septembrie 2015 by oneit0
shutterstock_157746134
shutterstock_261881903
shutterstock_104586299

Testele de tip antigen-anticorpi, efectuate în laboratoarele medicale în urma recoltării unei probe de sânge, arată dacă organismul tău a dezvoltat anticorpi specifici SARS-CoV-2, fie că ai avut sau nu simptome de boală. Important de precizat este faptul că testele pentru anticorpi nu se folosesc în scop diagnostic, în timpul infecției acute, respectiv atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală. În cazul în care suspectezi că ai intrat în contact cu virusul, testul RT-PCR îți confirmă sau infirmă prezența virusului în organism.

Teste pentru detectarea anticorpilor în funcție de antecedentele COVID-19

În cazul în care nu știi să fi avut infecție COVID-19, dar te gândești că este posibil să fi intrat în contact cu virusul și să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecții respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen și bine conservat component viral, anticorpii îndreptați împotriva ei fiind un martor serologic important în evidențierea răspunsului imun antiviral.

În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă ușoară, medie sau severă și vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat și testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentrația de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat și după vaccinare, fie ai certitudinea unei infecții anterioare sau nu.

Ține cont, însă, că absența anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice și detecția ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecății medicale.

Ce test pentru anticorpi este recomandat post-vaccinare?

Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism. Totuși, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

“Este de așteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Cum funcționează testele pentru anticorpi?

Toate kiturile comerciale disponibile în lume sunt îndreptate spre detectarea în sângele uman a anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) și S (Spike), despre care se știe că determină o producție importantă de anticorpi. Conform cercetărilor actuale, anticorpii anti-N pot fi detectați mai devreme și persistă mai puțin, în timp ce anticorpii anti-S suscită foarte mare interes întrucât din rândul acestora se recrutează cei mai mulți anticorpi cu rol de neutralizare virală, având astfel statut de anticorpi de protecție.

Testele de neutralizare pun în evidență capacitatea funcțională a anticorpilor de a neutraliza virusul in vitro, presupunând că același efect se produce și in vivo. Aceste teste presupun incubarea serului de cercetat (în care au fost puși în evidență anticorpi prin teste “de legare”, dar pentru care se studiază dacă au și capacitate neutralizantă) cu produse patologice ce conțin fie virusul viu, fie culturi virale ale virusului de cercetat sau cu virusuri recombinante ce conțin structuri antigenice cheie din virusul de interes. După o perioadă de incubare în care anticorpii din serul uman interacționează cu antigenul/antigenele virale, se urmărește gradul de inactivare a virusului, ceea ce echivalează cu neutralizarea activității virale”, a adăugat medicul de laborator Daniela Stratomir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Centrul Medical Clinimed-Servicii medicale de incredere in judetul Alba. Proprietar SC SAGA SRL.
Centrul Medical Clinimed este un membru al unor patronate medicale, se afla in relatie contractuala cu CAS Alba si alte importante companii de asigurari, unitati si centre medicale din tara, insemnand aproximativ 15.000 de clienti permanenti, numarul de pacienti deserviti anual depasind 120.000.


Social networks


Facebook

https://www.facebook.com/CentrulMedicalClinimedContact Principal


0258 811 603
office@clinimed.ro
marketing@clinimed.ro


S.C. SAGA SRL

CUI: 5636697

Nr. Reg Com: J1/394/1994

Sediu social: str. Mărăști, nr. 22, Alba Iulia, Alba

 


Copyright by Saga Srl. All rights reserved.