Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat situatia organismului, pe langa performantele laboratorului, este foarte importanta si pregatirea pacientului inaintea recoltarii.
Cand ne facem analize?
Pregatirea pentru recoltarea exsudatului faringian
Pregatirea pentru recoltarea sangelui
Pregatirea pentru recoltarea urinii
Pregatirea pentru recoltarea materiilor fecale
Pregatirea pentru recoltarea secretiilor provenite din zona genitala
Cand ne facem analize?
De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau in conditiile spitalizarii. Exista si analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de institutia pentru care ne desfasuram activitatea) si analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viaaa. Mai exista analizele pe care le facem din proprie initiativa, din curiozitate si pentru a ne verifica starea de sanatate, fara a avea trimitere de la un medic sau o institutie.
Indiferent de motivele pentru care dorim sa ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineata, preferabil între orele 7:00 – 9:00, si nu pentru ca acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru ca este perioada optima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Putine sunt exceptiile de la aceasta regula, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00).
Pregatirea pentru recoltarea exsudatului faringian
Ideal, exsudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene). Este important sa evitam spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exsudatului faringian (care in aceste conditii nu va semnala prezenta agentilor patogeni). Daca aceste conditii nu pot fi respectate putem totusi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.
Pregatirea pentru recoltarea sângelui
Recoltarea sangelui se face dimineata anainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influentate indirect de alimentatie prin cresterea turbiditatii sangelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.
Atentie!:
- exista analize care necesita o perioada mai lunga de inanitie (chiar si 12 ore sau mai mult) sau o perioada variabila de dieta. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimitator sau personalul laboratorului. E bine ca atunci cand ni se recomanda anumite analize sau dorim din proprie initiativa sa le facem, sa nu uitam sa intrebam medicul trimitator sau personalul laboratorului unde ne adresam, despre conditiile care trebuiesc ondeplinite inainte de recoltare.
Ex. bilantul lipidic – pregatire pacient:
* pacientul trebuie sa respecte o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare;
* sa aiba o greutate corporala stabila;
* sanu manânce 12-14 ore inainte de recoltare (poate sa bea apa si cafea neagra fara zahar);
* se recomanda abstinenta de la alcool timp 72 de ore inainte de recoltare.
- exista o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie sa întrebam medicul care ne trimite la analize daca trebuie sa intrerupem medicatia sau daca trebuie doar sa comunicam personalului laboratorului ce fel de tratament urmam. Exista anumite teste care se fac dupa administrarea unor substante sau medicamente cum ar fi: testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) care se face dupa administrarea de glucoza sau testele in dinamica (de stimulare sau inhibare) pentru diferiti hormoni.
Pregatirea pentru recoltarea urinii
Recoltarea corecta a urinei si transportul rapid catre laboratorul unde va fi testata sunt etape cruciale pentru obtinerea de informatii de calitate la analizele din urina.
Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, ontr-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina.
Instructiuni de recoltare adult:
* se face toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun; la femei, in cazul in care este prezenta o secretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce in vagin un tampon steril;
* se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
* se urineaza o cantitate mica in toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu);
* pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de zona genitala; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.
Instructiuni de recoltare la sugar:
* se curaa zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun;
* nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea; nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
* se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinei si se fixeaza portiunea adeziva anterior (in fata) de anus; se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii; Atentie! – se ataseaza ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urina sau contaminarea probei;
* imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare (sau cat mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator in conditii corespunzatoare.
In anumite conditii, in functie de testele ce trebuie efectuate, se pot recolta si alte tipuri de probe de urins: proba de urins spontans / spoturi urinare, urina din 24 ore.
Cele mai frecvente erori, in cazul testelor efectuate din proba de urina din 24 ore, se datoreaza unei incorecte recoltari sau conservari a acesteia.
Pregatire pacient:
* aportul de lichide în timpul recoltarii trebuie sa fie normal (cu exceptia cazurilor cand medicul curant face recomandari specifice în acest sens).
* in unele cazuri se recomanda intreruperea medicatiei care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48-72 ore) inaintea inceperii recoltarii.
* unele alimente pot influenta anumiti compusi chimici, astfel ca uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa tina o anumita dieta inaintea acestei analizei
Instrutiuni de recoltare:
* la ora 7.00 dimineata se urineaza si nu se retine aceasta urina;
* se colecteaza apoi intr-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineza direct in recipient) toate emisiunile de urina, timp de 24 ore, pana in ziua urmatoare la ora 7.00 dimineata, inclusiv urina din acest moment final (chiar daca nu exista nevoia imperioasa de a o face);
* vasul cu urina se pastreaza intr-o punga de plastic in frigider, pe tot parcursul colectarii (24 ore);
* la incheierea recoltarii (ultima emisiune de urina la ora 7 dimineata din ziua urmatoare), se masoara intreaga cantitate de urina colectata;
* se omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata;
* se retin aproximativ 100 mL, in paharul de plastic de unica folosinta pentru urina.
Pregatirea pentru recoltarea materiilor fecale
Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente specializate, numite coprocultoare (obtinute de la sediul laboratorului).
Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor in coprocultorul fara mediu de cultura. Acest examen necesita repetarea lui la intervale de cateva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.
Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesita recoltarea materiilor fecale fie in coprocultorul fara mediu de cultura, fie in coprocultorul cu mediu de cultura (atunci cand materiile fecale nu pot fi aduse la laborator intr-un interval de 30-60 minute de la recoltare).
Recoltarea materiilor fecale pentru testul de digestie necesita o dieta speciala prealabila care ne va fi comunicata de medicul trimittator sau de catre personalul laboratorului.
Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseste o metoda imunologica, nu este necesara o restrictie alimentara.
Pregatirea pentru recoltarea secretiilor provenite din zona genitala
Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor.
In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare.
Pentru recoltarea altor produse biologice (secretii purulente, secretii otice, secretii conjunctivale etc) precum si pentru nelamuriri privitoare la pregatirea pentru recoltarea produselor biologice mentionate anterior sunteti rugati sa va adresati registraturii