Pregatire Analize

Pentru ca analizele sa reflecte cu adevarat situatia organismului, pe langa performantele laboratorului, este foarte importanta si pregatirea pacientului inaintea recoltarii.

Cand ne facem analize?
Pregatirea pentru recoltarea exsudatului faringian
Pregatirea pentru recoltarea sangelui
Pregatirea pentru recoltarea urinii
Pregatirea pentru recoltarea materiilor fecale
Pregatirea pentru recoltarea secretiilor provenite din zona genitala

Cand ne facem analize?

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau in conditiile spitalizarii. Exista si analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de institutia pentru care ne desfasuram activitatea) si analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viaaa. Mai exista analizele pe care le facem din proprie initiativa, din curiozitate si pentru a ne verifica starea de sanatate, fara a avea trimitere de la un medic sau o institutie.

Indiferent de motivele pentru care dorim sa ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineata, preferabil între orele 7:00 – 9:00, si nu pentru ca acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru ca este perioada optima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Putine sunt exceptiile de la aceasta regula, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00).


Pregatirea pentru recoltarea exsudatului faringian
Ideal, exsudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene). Este important sa evitam spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exsudatului faringian (care in aceste conditii nu va semnala prezenta agentilor patogeni). Daca aceste conditii nu pot fi respectate putem totusi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

Pregatirea pentru recoltarea sângelui
Recoltarea sangelui se face dimineata anainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influentate indirect de alimentatie prin cresterea turbiditatii sangelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Atentie!:
- exista analize care necesita o perioada mai lunga de inanitie (chiar si 12 ore sau mai mult) sau o perioada variabila de dieta. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimitator sau personalul laboratorului. E bine ca atunci cand ni se recomanda anumite analize sau dorim din proprie initiativa sa le facem, sa nu uitam sa intrebam medicul trimitator sau personalul laboratorului unde ne adresam, despre conditiile care trebuiesc ondeplinite inainte de recoltare.

Ex. bilantul lipidic – pregatire pacient:

* pacientul trebuie sa respecte o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare;
* sa aiba o greutate corporala stabila;
* sanu manânce 12-14 ore inainte de recoltare (poate sa bea apa si cafea neagra fara zahar);
* se recomanda abstinenta de la alcool timp 72 de ore inainte de recoltare.

- exista o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie sa întrebam medicul care ne trimite la analize daca trebuie sa intrerupem medicatia sau daca trebuie doar sa comunicam personalului laboratorului ce fel de tratament urmam. Exista anumite teste care se fac dupa administrarea unor substante sau medicamente cum ar fi: testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) care se face dupa administrarea de glucoza sau testele in dinamica (de stimulare sau inhibare) pentru diferiti hormoni.

Pregatirea pentru recoltarea urinii
Recoltarea corecta a urinei si transportul rapid catre laboratorul unde va fi testata sunt etape cruciale pentru obtinerea de informatii de calitate la analizele din urina.
Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, ontr-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina.


Instructiuni de recoltare adult:
* se face toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun; la femei, in cazul in care este prezenta o secretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce in vagin un tampon steril;
* se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
* se urineaza o cantitate mica in toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu);
* pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de zona genitala; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Instructiuni de recoltare la sugar:

* se curaa zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun;
* nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea; nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
* se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinei si se fixeaza portiunea adeziva anterior (in fata) de anus; se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii; Atentie! – se ataseaza ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urina sau contaminarea probei;
* imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare (sau cat mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator in conditii corespunzatoare.

In anumite conditii, in functie de testele ce trebuie efectuate, se pot recolta si alte tipuri de probe de urins: proba de urins spontans / spoturi urinare, urina din 24 ore.
Cele mai frecvente erori, in cazul testelor efectuate din proba de urina din 24 ore, se datoreaza unei incorecte recoltari sau conservari a acesteia.

Pregatire pacient:

* aportul de lichide în timpul recoltarii trebuie sa fie normal (cu exceptia cazurilor cand medicul curant face recomandari specifice în acest sens).
* in unele cazuri se recomanda intreruperea medicatiei care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48-72 ore) inaintea inceperii recoltarii.
* unele alimente pot influenta anumiti compusi chimici, astfel ca uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa tina o anumita dieta inaintea acestei analizei

Instrutiuni de recoltare:

* la ora 7.00 dimineata se urineaza si nu se retine aceasta urina;
* se colecteaza apoi intr-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineza direct in recipient) toate emisiunile de urina, timp de 24 ore, pana in ziua urmatoare la ora 7.00 dimineata, inclusiv urina din acest moment final (chiar daca nu exista nevoia imperioasa de a o face);
* vasul cu urina se pastreaza intr-o punga de plastic in frigider, pe tot parcursul colectarii (24 ore);
* la incheierea recoltarii (ultima emisiune de urina la ora 7 dimineata din ziua urmatoare), se masoara intreaga cantitate de urina colectata;
* se omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata;
* se retin aproximativ 100 mL, in paharul de plastic de unica folosinta pentru urina.

Pregatirea pentru recoltarea materiilor fecale

Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente specializate, numite coprocultoare (obtinute de la sediul laboratorului).

Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor in coprocultorul fara mediu de cultura. Acest examen necesita repetarea lui la intervale de cateva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.

Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesita recoltarea materiilor fecale fie in coprocultorul fara mediu de cultura, fie in coprocultorul cu mediu de cultura (atunci cand materiile fecale nu pot fi aduse la laborator intr-un interval de 30-60 minute de la recoltare).

Recoltarea materiilor fecale pentru testul de digestie necesita o dieta speciala prealabila care ne va fi comunicata de medicul trimittator sau de catre personalul laboratorului.

Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseste o metoda imunologica, nu este necesara o restrictie alimentara.

Pregatirea pentru recoltarea secretiilor provenite din zona genitala

Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor.

In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare.

Pentru recoltarea altor produse biologice (secretii purulente, secretii otice, secretii conjunctivale etc) precum si pentru nelamuriri privitoare la pregatirea pentru recoltarea produselor biologice mentionate anterior sunteti rugati sa va adresati registraturii

Informatii generale & Asigurati CAS

DREPTURILE PACIENTILOR

a) sa aleaga medicul de familie, specialistul din ambulatoriu, unitatea spitaliceasca ce le va acorda servicii medicale, casa de sanatate la care se asigura;
b) sa fie inscrisi pe lista unui medic de familie pe care il solicita, daca indeplinesc conditia de a plati asigurarile de sanatate sau daca se incadreaza intruna din categoriile de asigurare gratuita, suportand cheltuielile de transport daca optiunea este pentru un medic din alta localitate;
c) sa isi schimbe medicul de familie ales numai dupa expirarea a cel putin 6 luni de la data inscrierii pe listele acestuia;
d) sa beneficieze de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale in mod nediscriminatoriu, in conditiile legii;
e) sa li se efectueze cel putin un control profilactic in fiecare an, in functie de sex si de grupa de varsta careia ii apartin – conditia fiind sa se prezinte la medic!!
f) sa beneficieze de servicii de asistenta medicala preventiva si de promovare a sanatatii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor;
g) sa beneficieze de servicii medicale in ambulatorii si spitale acreditate;
h) sa beneficieze de servicii medicale de urgenta;
i) sa beneficieze de unele servicii de asistenta stomatologica;
j) sa beneficieze de tratament fizioterapeutic si de recuperare;
k) sa beneficieze de dispozitive medicale si alte materiale specifice;
l) sa beneficieze de servicii si ingrijiri medicale la domiciliuInformatii Asigurati CAS


Asiguratii CAS trebuie sa stie ca analizele de laborator se primesc doar in limita fondurilor alocate de Casa Judeteana de Asigurari Alba .

*Documente ce atesta calitatea de asigurat:

- Adeverinta de salariat

-Cupon de pensie+decizie de pensionare

-Adeverinta de elev/student

- Chitanta de plata la CAS pt. Liber profesionisti si nesalariati

- Cupon de somaj sau adeverinta de ajutor social.

OBLIGATIILE ASIGURATILOR

Art. 12. Obligatiile asiguratilor pentru a putea beneficia de drepturile prevazute la art. 11:
a) sa se inscrie pe lista unui medic de familie acreditat
b) sa anunte medicul de familie ori de cate ori apar modificarii in starea lor de sanatate;
c) sa se prezinte la controalele profilactice si periodice stabilite prin contractul-cadru;
d) sa anunte in termen de 15 zile medicul de familie si casa de  asigurari asupra modificarilor datelor de identitate sau asupra modificarilor referitoare la incadrarea lor intr-o anumita categorie de asigurati;
e) sa respecte cu strictete tratamentul si indicatiile medicului;
f) sa aiba o conduita civilizata fata de personalul medico-sanitar;
g) sa achite contributia datorata fondului de asigurari de sanatate si suma reprezentand diferenta dintre tarifele acceptate la plata de sistemul de asigurari sociale de sanatate si cele practicate pe piata, denumita in continuare coplata, in conditiile stabilite prin contractul-cadru;
h) sa prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative ce atesta calitatea de asigurat *
Art. 13. Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

SERVICII DE CARE POT BENEFICIA ASIGURATII CAS:

1.SERVICII DE MEDICINA PRIMARA (acordate de medicul de familie)
sageataAsiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta, si de eliberarea de acte medicale. Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie;
sageataMedicul de familie prescrie medicamente cu sau fara contributie personala, atat in limita competentei proprii, cat si pe baza recomandarii scrise a medicului specialist; elibereaza trimiteri pentru consultatii la medicii specialisti si pentru internarea in spital; elibereaza trimiteri pentru efectuarea de investigatii paraclinice (analize medicale) si interpreteaza investigatiile;
sageataPersoanele asigurate facultativ beneficiaza de servicii medicale pentru situatii de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, de supraveghere a gravidei si imunizari conform programului national;
sageataMedicul de familie acorda persoanelor neasigurate servicii medicale pentru situatii de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic.

2.ASISTENTA MEDICALA DE SPECIALITATE IN AMBULATORII CLINICE (acordate de medicul specialist)
sageataAsiguratii beneficiaza de pachetul de baza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist, cu exceptia urgentelor si afectiunilor confirmate;
sageataPentru stabilirea diagnosticului, in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al afectiunilor in care au fost epuizate toate celelalte posibilitati de explorare, pot fi recomandate servicii medicale de inalta performanta (CT, RMN, scintigrafie etc.);
sageataMedicul de specialitate din ambulatoriu recomanda realizarea de investigatii paraclinice si prescrie medicamente cu si fara contributie personala;
sageataPersoanele care se asigura facultativ beneficiaza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu pentru constatarea situatiei de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic. Copii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de serviciile medicale incluse in pachetul de baza;
sageataPersoanele neasigurate beneficiaza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu pentru constatarea situatiei de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic.

3.SERVICII MEDICALE SPITALICESTI
sageataPachetul de baza, acordat persoanelor asigurate, include serviciile spitalicesti pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi;
sageataInternarea in spital se face pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu (in cazurile de urgenta nu este necesar biletul de trimitere) si a documentului care dovedeste calitatea de asigurat a persoanei;
sageataDe asemenea, se deconteaza serviciile medicale acordate in cadrul unitatilor medico-sociale;
sageataPentru urgente medico-chirurgicale si in cazul bolilor cu potential endemo-epidemic, persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de servicii spitalicesti gratuit pana la rezolvarea completa a cazului, iar persoanele neasigurate pana la rezolvarea urgentei.

4.SERVICII MEDICALE PARACLINICE (analize medicale de laborator)
sageataLa recomandarea medicului de familie si a medicului de specialitate din ambulatoriu, asiguratii au dreptul la investigatii paraclinice in ambulatoriu (analize de laborator, ecografii, radiografii, EKG, EEG, tomografii, RMN, scintigrafii, etc.), fara contributie personala, incluse in pachetul de baza;
sageataFemeile gravide si copii in varsta de pana la 18 ani, asigurati facultativ, beneficiaza de investigatii paraclicice in ambulatoriu, fara co-plata, la recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate din ambulatoriu.

5.SERVICII DE MEDICINA DENTARA (servicii stomatologice)
sageataAsiguratii in varsta de peste 18 ani beneficiaza de serviciile medicale preventive si tratamentele de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate de casele teritoriale in cote de 40%, 60% si 100%, in functie de tipul acestora;
sageataServiciile medicale de pedodontie si ortodontie, precum si serviciile medicale preventive si tratamentele stomatologice incluse in pachetul de baza acordate copiilor sub 18 ani sunt decontate 100% de casele teritoriale;
sageataServiciile de medicina dentara de urgenta, respectiv pachetul minimal, se acorda oricarei persoane indiferent daca are sau nu calitatea de asigurat, fara co-plata din partea acesteia;
sageataPersoanele care se asigura facultativ beneficiaza de serviciile medicale de medicina dentara de urgenta, cu exceptia copiilor in varsta de pana la 18 ani, care beneficiaza de serviciile medicale de medicina dentara incluse in pachetul de baza.

6.MEDICAMENTE CU SI FARA CONTRIBUTIE PERSONALA (medicamente compensate si gratuite)
sageataPersoanele asigurate beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, in tratamentul ambulatoriu, prescrise de catre medicii de familie si de catre medici specialisti;
sageataLa o consultatie, pentru fiecare afectiune, pot fi prescrise 1-3 medicamente (exceptie fac copiii cu varste intre 0-12 luni si bolnavii inclusi in programele de sanatate, pentru care numarul de medicamente corespunde schemei terapeutice);
sageataMedicamentele cu si fara contributie personala se prescriu pentru 3-5 zile in afectiuni acute, 8-10 zile in afectiuni subacute, si pana la 30 de zile in afectiuni cronice (si pana la 60 de zile pentru diagnosticul de diabet zaharat);
sageataPrescriptia medicala pentru afectiunile acute si subacute este valabila 24 de ore in mediul urban;
sageataPrescriptia medicala care se elibereaza la externarea din spital cuprinde medicatia pentru maxim 30 de zile;
sageataAsiguratii beneficiaza de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%;
sageataSe suporta medicamentele fara contributie personala, conform prevederilor legale in vigoare, pentru copii cu varste cuprinse intre 0 - 18 ani; tineri intre 18 - 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici; gravide si lauze; persoane prevazute in legi speciale; persoane diagnosticate cu boli care beneficiaza de gratuitate;

7.DISPOZITIVE MEDICALE (orteze si proteze)
sageataAsiguratii au dreptul la dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice - pentru corectarea vazului, auzului, protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, cu sau fara contributie personala.
Dispozitivele medicale se acorda la recomandarea medicului de specialitate si cu aprobarea caselor teritoriale.
sageataDiferenta dintre pretul de vanzare si pretul de referinta suportat de casele teritoriale va fi achitata de catre asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale.

8.ALTE SERVICII MEDICALE INCLUSE IN ASIGURAREA SOCIALA DE SANATATE
sageataServicii medicale de urgenta si transport sanitar;
sageataIngrijiri medicale la domiciliu;
sageataServicii medicale de recuperare a sanatatii.

9.SERVICII MEDICALE DE URGENTA PE TERITORIUL ORICARUI STAT EUROPEAN
In baza Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate sau a Certificatului Provizoriu de Inlocuire a Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate beneficiati de asigurare de sanatate pe teritoriul Uniunii Europene.

10.SERVICII MEDICALE SUPORTATE DIN FONDUL NATIONAL UNIC DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE

 
 

11. SERVICII MEDICALE PROFILACTICE
In scopul prevenirii imbolnavirilor, al depistarii precoce a bolii si al pastrarii sanatatii, asiguratii, direct sau prin intermediul medicilor cu care casele de asigurari se afla in relatii contractuale, vor fi informati permanent de catre casele de asigurari asupra mijloacelor de pastrare a sanatatii, de reducere si de evitare a cauzelor de imbolnavire si asupra pericolelor la care se expun in cazul consumului de droguri, alcool si tutun.

Serviciile medicale profilactice suportate din fond sunt urmatoarele:
a) monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, indiferent de statutul de asigurat al femeii;
b) urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorii a sugarului si a copilului;
c) controalele periodice pentru depistarea bolilor ce pot avea consecinte majore in morbiditate si mortalitate;
d) servicii medicale din cadrul programului national de imunizari;
e) servicii de planificare familiala, indiferent de statutul de asigurat al femeii.

Serviciile medicale stomatologice preventive se suporta din fond, astfel:
a) trimestrial, pentru copiii pana la varsta de 18 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la gradinita, fie la institutiile de invatamant preuniversitar;
b) de doua ori pe an, pentru tinerii in varsta de la 18 ani pana la 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca.

Asiguratii in varsta de peste 18 ani au dreptul la control medical pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate, in conditiile stabilite prin contractul-cadru.

12. SERVICII MEDICALE CURATIVE
Asiguratii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicatiilor ei, pentru recuperarea sau cel putin pentru ameliorarea suferintei, dupa caz.
Tratamentul medical se aplica de catre medici sau asistenti medicali si de alt personal sanitar, la indicatia si sub supravegherea medicului.

Serviciile medicale curative ale caror costuri sunt suportate din fond sunt:
a) serviciile medicale de urgenta;
b) serviciile medicale acordate persoanei bolnave pana la diagnosticarea afectiunii: anamneza, examen clinic, examene de investigatii paraclinice;
c) tratamentul medical, chirurgical si unele proceduri de recuperare;
d) prescrierea tratamentului necesar vindecarii, inclusiv indicatiile privind regimul de viata si munca, precum si igieno-dietetic.

Asiguratii au dreptul la asistenta medicala primara si de specialitate ambulatorie la indicatia medicului de familie, in conditiile contractului-cadru.
Asiguratii primesc asistenta medicala de specialitate in spitale autorizate si evaluate.
Serviciile spitalicesti se acorda prin spitalizare si cuprind: consultatii, investigatii, stabilirea diagnosticului, tratament medical si/sau tratament chirurgical, ingrijire, recuperare, medicamente si materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare si masa.
Asistenta medicala de recuperare se acorda pentru o perioada de timp si dupa un ritm stabilite de medicul curant in unitati sanitare autorizate si evaluate.
Servicii si ingrijiri medicale la domiciliu se acorda de furnizori evaluati si autorizati in acest sens.
Serviciile medicale stomatologice se acorda de catre medicul de medicina dentara in cabinete medicale autorizate si evaluate conform legii.
Asiguratii beneficiaza de tratamente stomatologice care se suporta din fond in conditiile stabilite prin contractul-cadru.

13.Medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si alte mijloace terapeutice

Asiguratii beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala pentru medicamentele cuprinse in Lista de medicamente. Modalitatile de prescriere si eliberare a medicamentelor se prevad in contractul-cadru.

Contravaloarea medicamentelor prescrise pentru femeile gravide si lauze, precum si pentru copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta sau al pretului de decontare.

Se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta, in conditiile contractului-cadru, valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul afectiunilor urmatoarelor categorii de persoane:
a) persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 (persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare), Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 si Legea nr. 189/2000 (persoanele persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive entice), Legea nr. 44/1994 (veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi), Legea nr. 309/2002 (persoanele care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961), art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 341/2004 (luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989);
b) persoanele cu handicap ale caror drepturi sunt stabilite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asiguratii au dreptul la materiale sanitare si dispozitive medicale pentru corectarea vazului, auzului, pentru protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, in scopul protezarii unor deficiente organice sau fiziologice, pentru o perioada determinata sau nedeterminata, pe baza prescriptiilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.

Asiguratii beneficiaza de proceduri fizioterapeutice, pe baza recomandarilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.

Servicii medicale de ingrijiri la domiciliu si alte servicii speciale
Asiguratii au dreptul sa primeasca unele servicii de ingrijiri medicale la domiciliu acordate de un furnizor autorizat si evaluat in conditiile legii.

Serviciile de transport sanitar necesare pentru realizarea unui serviciu medical pentru asigurat, se suporta din fond.
Asiguratii au dreptul la transport sanitar in urmatoarele situatii:
a) urgente medico-chirurgicale;
b) cazurile prevazute in contractul-cadru.
 

14.SERVICIILE CARE NU SUNT DECONTATE DIN FOND

Contravaloarea acestora fiind suportata de asigurat, de unitatile care le solicita sau alte surse, dupa caz, sunt:
a) servicii medicale acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor;
b) unele servicii medicale de inalta performanta;
c) unele servicii de asistenta stomatologica;
d) servicii hoteliere cu grad inalt de confort;
e) corectii estetice efectuate persoanelor cu varsta de peste 18 ani;
f) unele medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport;
g) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor;
h) fertilizare in vitro;
i) transplantul de organe si tesuturi, cu exceptia cazurilor prevazute in Programul National, aprobat de Agentia Nationala de Transplant si CNAS;
j) asistenta medicala la cerere;
k) contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului: baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere;
l) contributia personala din pretul medicamentelor, a unor servicii medicale si a dispozitivelor medicale;
m) serviciile medicale solicitate de asigurat;
n) unele proceduri de recuperare si de fizioterapie;
o) serviciile nemedicale efectuate in unitati medico-sociale;
p) serviciile acordate in cadrul sectiilor/clinicilor de boli profesionale si cabinetelor de medicina a muncii;
q) servicii hoteliere solicitate de pacientii a caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi.

15.Servicii medicale acordate asiguratilor pe teritoriul altor state
Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate pe teritoriul statelor cu care Romania a incheiat documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, beneficiaza de servicii medicale pe teritoriul acestor state, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.
Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, este efectuata de casele de asigurari de sanatate prin intermediul CNAS. (sursa http://www.casalba.ro/servicii.html)
Personal medical
Sectia Doctor
Alergologie Dr.Isbasescu Diana
Chirurgie cardio-vasculara Dr. Nemeti Mihai
Chirurgie generala Dr. Pascu Alina Nadia
Chirurgie pediatrica Dr. Oancea Marcel
Ch. & Ort. infantila Dr. Gocan Horatiu
Ginecologie Dr. Cristea Nicolae
Dr. Truta Teodor
Ecografie Dr. Crainic Silviu Dan
Dr. Popa Muntean Marius
Endocrinologie Dr. Pop Radu Corina
Dermatovenerologie Dr. Raica Florina
Dr. Nemeti Alina
Dr. Filip Amalia
Logopedie / Psihologie Dr. Tat Raluca
Medicina generala Dr. Lamurean Mircea
Medicina Interna Dr. Mare Mircea Virgil
Dr. Ciurea Craciun Viorica
Dr. Teodorescu Camelia Elisabeta
Medicina muncii Dr. Radu Corneliu
Neurologie Dr. Antonescu Radu
Dr. Curea Alina
Neuropsihiatrie infantila Dr. Lazea Rodica
Nutritie & Dietetica Cetean Coralia
Oftalmologie Dr. Katan Lyudmyla
Dr. Bar Adriana
Dr. Bacila Madalina
Oncologie medicala Dr. Radu Ozana
ORL Dr. Beligar Delia Monica
Dr. Filimon Adrian Nicolae
Ortopedie-traumatologie Dr. Arghius Cristian
Dr. Kadar Iuliu Dezideriu
Psihiatrie Dr. Busuioc Florin
Dr. Ghibu Alina
Dr. Ciugudean Simona
Psihologie Mihet Rodica
Mihaltan Claudia Monica
Fodor Cristina
Pediatrie Dr. Manascurta Mihaela
Dr. Muntean Alexandru
Reumatologie Dr. Curta Alina
Terapie Bowen Dr. Cinazan Alin
Urologie Dr. Boc Andrei
Dr. Logigan Horia Ioan